Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2021 08:37 - Французите се замислят за постоянно местене в Русия
Автор: radostinalassa Категория: Новини   
Прочетен: 912 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Поглед.инфо/ Дали руското общество е един от последните бастиони на това, което някога е било част от концепцията за „европейски ценности“?

Бизнесмен, който наскоро се върна от командировка в Москва в родната си Франция, където не е бил цяла година заради „пандемията“, признава на мой стар приятел-журналист, че е в шок от сънародниците си. Много от тях са психологически пречупени заради коронавируса. Заключванията, самоизолацията, ограниченията в движението, прекъсвания в предоставянето на медицински услуги, повишеният страх от невидим враг ...

Към това трябва да се добави още един дразнещ фактор, разяждащ тъканта на обществото: отхвърлянето от местното население на имигрантите, възпитани в други култури. Тези от тях, които не възнамеряват да спазват установените правила на общността и в много случаи не искат да спазват закона. В паметта ми се появяват случаи, където тясна парижка улица в петък е изпълнена по цялата ширина и дължина на мюсюлмани, които се молят коленичещи право на пътното платно ...

Тази „нова нормалност“ прави съплеменниците на френския бизнесмен податливи, слабоволни, радващи се на оскъдните ползи, които им се падат, неспособни да защитят основите на живота си.

На фона на конформизма, който се разпространява със скоростта на вирусна инфекция, преди това нехарактерен за значителна част от гражданите на Пета република, които са ходили на многомилионни демонстрации, ако не им харесва това или онова решение на властите, безпрецедентно действие на френските офицери се проведе в подкрепа на пенсионирани генерали, които написаха отворено писмо до президента Макрон с предупреждение за предстояща ислямска расова гражданска война.

Членовете на въоръжените сили нямат законно право да правят политически изявления. Ако са се решили на такъв предизвикателен демарш, това означава, че усилията на управляващите кръгове за противодействие на ислямския радикализъм са се провалили.

Обикновените граждани подкрепиха тревожния вик на военните (към 10 май той беше подкрепен от над 220 хиляди души). Мисълта за вяла гражданска война е хвърлена в публичното пространство; тази идея беше възприета, сега тя ще стане част от публичния дискурс, гореща тема за дискусии на пейките в парка, на масите в кафенета, в дискусионните програми по телевизията, в парламента и правителството.

Франция, която губим

Няма нито една редовна емисия новини, която да не забележи бурните реакции на онези пътешественици, които са посетили Франция и са останали депресирани. Общият тон на отговорите се предава от перифразираните думи на Еренбург: Да видиш Париж - и да не умреш от срив на илюзиите.

Не става дума за преобърнати очаквания от перфектно планирания, танцуващ валс град на барон Хаусман, където с гласовете на Едит Пиаф или Мирей Матийо „философ, седнал под моста Бърси, двама музиканти, няколко зрители и хиляди хора под небето на Париж ще пеят химна на хората, влюбени в стария си град ". Макар че…

За да се хармонизират отношенията между етнорелигиозните общности, ритуалът на президента и неговите сътрудници не е достатъчен. Човек може да говори толкова често, колкото Макрон, че „обединява нацията“, да обещава да „отсече главата на хидрата на радикалния екстремизъм“, но ще бъдат необходими невероятни усилия за възстановяване на механизмите за асимилиране, съществували например през 60-те години. Да се намери поне някаква платформа за единство между местните французи и шестте милиона последователи на пророка Мохамед, които са се установили във Франция.

По един или друг начин, днес несъответствието между идеализирания образ на „столицата на света“ и реалността е удивително.

Нека запомним. През пролетта на 2019 г. катедралата Нотр Дам избухна в пламъци. Това се случи на Велики понеделник преди католическия Великден. Писателят Сергей Лукяненко, отбеляза, че катедралата е „не само френско наследство, но и наследство на цялото човечество“, каза, че трябва да се очаква нещастие. В зловещите отражения на огъня той разпозна „както символа на кризата на вярата, така и символа на„ новата Франция “, където основната религиозна светиня се ремонтира от хора, които нямат нищо общо с християнството или „стара Франция”, а също символ на безсилието на съвременното развито общество пред баналното, хилядолетия познато бедствие”.

Съчувствието към французите, безпомощно съзерцаващи овъглената катедрала, е оправдана. Струва си да се преосмислят думите на Достоевски, записани от него в "Дневник на писателя" (юли-август 1877 г.): “Знаете ли, господа, до какви сълзи и свиване на сърцата ни мъчи съдбата на тази мила и скъпа страна, как тези мрачни облаци ни плашат, все повече закривайки нейното небе? "

Тъмни облаци покриват небето над Европа. Тези думи, изречени 150 години преди „новата ненормалност“, звучат като тъжно пророчество.

Франция, която придобиваме печелим

Всеки оловно-мрачен облак, според английския израз, има сребърна периферия.

Още през 2000 г. Александър Проценко, мой колега ми разказа за неочаквана среща в Ростов на Дон с млад френски арменец. Никога преди не беше ходил в нашия район. Какво го подтиква да се премести? Писнало му е, че в родния му Страсбург веднъж месечно колата му, паркирана под прозорците, изгаря - по волята на нови имигранти.

Страсбург става известен през 2000 г. с факта, че височината на купола на строяща се джамия е основният въпрос в дискусиите в общината. Антиутопичният роман на Елена Чудинова „Джамията Нотр Дам: 2048 г.“ ни идва на ум. И французинът с арменски корени се захваща за работа - основава едновременно два вестника в Ростов на Дон.

Преди шест години, когато беше чествана 70-годишнината от Победата и колективният Запад затегна санкциите поради връщането на Крим в родното му пристанище, бизнесмен от Франция с руската си съпруга тръгна по Тверская и след това по Червения площад в колоните на Безсмъртния полк с френския трикольор. Той сам коментира видеото, публикувано в социалните мрежа, с изключително дързък подпис: „Франция присъства на парада на победата в Москва в лицето на своя народ“.

Земята, родила Мане, Моне, Сезан и Реноар, Бизе и Сен Санс, Дюма, Уго, Балзак и цялата плеяда от блестящи белетристи, Жана д"Арк и Дьо Гол, присъства днес в Русия със своята умножаваща се диаспора.

В моя вътрешен кръг наскоро „френската следа“ стана много видима. Зетят на мой съученик е французин. Приятел на мой колега, бретонецът Куентин завършва магистърската си степен в РАНХиГС и възнамерява да търси работа в Русия. Друг мой колега, французинът Виктор, експерт по информационни технологии, компютърен гений, заедно със съпругата си рускиня, гледа дете втори месец ...

През май 2019 г. спасих двама млади мъже с безупречни костюми и с безупречни познания по френски език, които нямаха дребни пари, за да си купят билет в автобуса. Започнахме да говорим. И двамата бяха току-що защитили магистърските си тези, завършвайки обучението си в МГИМО. Какво следва? Един се оказва от Нанси, град в Лотарингия. Възнамерявал да остане в Москва и да търси работа. На въпроса ми какво харесва тук той отговори подробно. Първо, хората са приятелски настроени, второ, архитектурата в историческия център е прекрасна и накрая „тук има чистота“.

Преди няколко години, когато вълната на ислямистка експанзия в Стария свят вече се разбиваше в подножието на базиликата “Сакре Кьор” на хълма Монмартър, лидерът на едно политическо движение (не Марин Льо Пен) откровено призна: ако не успеем да обърнем ерозията на националната идентичност на галите, древен европейски народ - той ще помисли за единствения изход за него да емигрира в Русия.

Послепис:

Исторически факт. От 100-те хиляди войници и офицери, останали като военнопленници в продължение на две години в Русия след изтеглянето на остатъците от Великата армия на Наполеон оттам, около 60 хиляди вземат руско гражданство. Други източници твърдят, че от трите хиляди руски военнопленници, изпратени във Франция, всеки се е върнал у дома.

Всичко се повтаря, макар и с леки вариации. В случая с французите, които днес допускат емиграция в Русия, не е необходимо да изпитваме страх от езиковата бариера, „трудностите при превода“, трудностите при свикването и социализацията. Има много причини. Французите остават носители на културен код, подобен на руския. Проявяват се и скритите черти на „традиционното“, консервативно (в добрия смисъл) руско общество, което сега е станало привлекателно за тях. Неусетно за нас и околните Русия се превърна в една от последните крепости на онова, което влизаше в широкото и досега неизяснено понятие „европейски ценности“.

Превод: В. Сергеев



Тагове:   ценности,   старите,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13133963
Постинги: 11560
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години